CAJEI - Coordinadora d'Assemblees de Joves de l'Esquerra Independentista

A Valls no volem símbols feixistes!

 

Al nostre poble encara queden molts vestigis del franquisme. Infinitat de plaques amb el símbol de La Falange i fins i tot alguna placa de carrer amb el nom imposat durant la postguerra, resten amb total impunitat davant d'un Ajuntament, del color que sigui, que durant tots aquests anys ha permès que a Valls es convisqui amb la simbologia d'un règim que ha fet patir en la pròpia pell de centenars de vallencs i vallenques, una dura repressió en forma de tortures, presó, exilis, i en molts casos, assassinats.

 

Davant d'aquesta situació, veient que l'Ajuntament no fa la seva feina i es salta fins i tot les resolucions en aquest sentit dels plens, des de l'Assemblea de Joves de Valls hem cregut convenient començar a retirar aquesta simbologia feixista que encara omple els carrers del nostre poble. D'aquesta manera hem volgut no només fer justícia, sinó també homenatjar a tots els repressaliats pel franquisme en defensa de les llibertats de Catalunya i la justícia social.

 

Així, el passat dijous 4 de gener, l'AJV va començar a retirar les plaques amb símbols falangistes. Les plaques que no es van poder retirar van ser ruixades amb pintura. També es va ruixar amb pintura una placa que encara conservava el nom de Calle Canovas del Castillo al barri vell .

 

Després d'aquesta primera acció, instem al consistori vallenc a que retiri tots els símbols feixistes que encara no hem pogut retirar, fent així la feina que li pertoca. Alhora, demanem als veïns que tinguin una d'aquestes plaques a la seva propietat o al seu voltant, que la retirin tan aviat com sigui possible , mostrant d'aquesta manera el seu rebuig al feixisme i als seus vestigis encara vigents avui en dia.

 

D'altra banda, des de l'AJV tenim molt clar que la repressió a les llibertats socials i nacionals dels Països Catalans no es centren només en el període franquista, sinó que han estat una constant en tots aquestes segles de dominació espanyola. Per construir un Valls socialment més just i nacionalment compromès, no podem tolerar que hi hagi carrers dedicats a veritables carnissers i repressors de tota dissidència al nostre poble. Per aquesta raó, durant la mateixa acció, varem danyar les plaques del Carrer Veciana, mostrant així la nostra disconformitat amb que un element tan controvertit tingui dedicat un carrer a Valls.

 

Recordem que els Veciana van ser una nissaga de cacics mafiosos i batlles no triats democràticament, alhora que tenien sota control els Mossos d'Esquadra, cos creat per lluitar contra els nuclis resistents de patriotes catalans que lluitaven contra Felip V un cop acabada la Guerra de Successió. La brutalitat d'en Veciana i dels Mossos d'Esquadra ha quedat recollida en nombrosos testimonis, mostrant com van fer afusellar tots els resistents del Camp de Tarragona que van poder. Més endavant els Mossos van esdevenir un cos de marcat caràcter conservador, encarregat de la defensa dels poderosos i els cacics locals i un autèntic botxí de qualsevol revolta popular i democràtica.

 

Finalment, des de l'AJV volem reafirmar la voluntat de continuar amb la campanya de retirada de símbols feixistes, repressors i espanyolistes si l'Ajuntament no fa la feina que li pertoca i no mostra cap sensibilitat vers aquesta problemàtica. Només recuperant la memòria històrica podrem aprendre dels errors del passat i agafar embranzida per construir uns Països Catalans lliures i socialistes en un món més just i solidari.

 

Assemblea de Joves de Valls

CAJEI. Coordinadora d'Assemblees de Joves de l'Esquerra Independentista

copyleft 2004

- deal7