CAJEI - Coordinadora d'Assemblees de Joves de l'Esquerra Independentista

Crònica de la Jornada per la retirada de la simbologia feixista a Sants

Durant el passat mes de març, l'Assemblea de Joves de Sants (AJS) va localitzar i retirar més d'una cinquantena de símbols feixistes a la Vila de Sants, Hostafrancs i la Bordeta. Aquesta campanya antifeixista s'està duent a terme arreu dels Països Catalans per totes les assemblees de joves integrades a la Coordinadora d'Assemblees de Joves de l'Esquerra Independentista (CAJEI).

En primer lloc, volem denunciar la passivitat de les institucions actuals, hereves de la dictadura franquista, que han tingut més de 30 anys per eliminar aquesta simbologia que sembla que no els desagradi.

 

Hem hagut de ser el jovent santsenc els que hem fet la feina que l'Ajuntament no ha volgut fer, potser massa ocupat desallotjant centres socials, desnonant persones grans i de recursos baixos, especulant i reprimint.

 

Per tal de presentar la campanya al barri, l'AJS el passat 30 de març varem organitzar una cercavila des del CSA Can Vies que va comptar amb una cinquantena de persones. Mentre es recorrien diferents carrers de Sants es va anar substituint el forat deixat per les plaques franquistes per cartells on s'indicava que passava a ser un “espai alliberat de simbologia feixista”. A cadascuna de les parades es va convidar als assistents a un brindis simbòlic. A més, varem creure oportú no només retirar les plaques, sinó també informar als veïns i veïnes de la seva presència tot recordant que constitueixen un insult i una provocació intolerable per la memòria de totes les víctimes del feixisme.

 

La cercavila va finalitzar al CSA Can Vies amb la lectura del manifest redactat per la ocasió i on els assistents van poder veure una mostra de les plaques retirades recentment. La jornada va continuar amb una festa a càrrec de punxadiscos del barri.

 

Tot i que durant el transcurs de la cercavila no va tenir lloc cap incident, volem remarcar i denunciar que no va ser així en la feina prèvia a la jornada. Vam patir seguiments per part de la Guàrdia Urbana i en més d'una ocasió ens varem veure obligades a amagar-nos per evitar una cívica multa.

 

També volem denunciar l'actitud xulesca i prepotent dels Mossos d'Esquadra, els quals ens van aturar, identificar i increpar mentre retiràvem les plaques del franquisme. I com si amb això no n'hi hagués prou, ens van robar les 4 plaques del “Ministerio de la Vivienda ” que portàvem en aquell moment. Qui sap perquè voldran unes plaques amb el yugo y las flechas.

 

Per concloure, des de l'Assemblea de Joves de Sants volem agrair a tothom la seva participació, especialment al veïnat pel seu suport. I no ens acomiadem sense convidar-vos a que retireu qualsevol símbol feixista dels nostres carrers i a que ens feu arribar els vostres suggeriments. Mentre quedem antifeixistes al barri, els seus símbols aniran caient un a un fins que no en quedi cap.

 

Esborrem els símbols feixistes de Sants!

 

Assemblea de Joves de Sants (AJS)

 

 

CAJEI. Coordinadora d'Assemblees de Joves de l'Esquerra Independentista

copyleft 2004

- deal7