CAJEI - Coordinadora d'Assemblees de Joves de l'Esquerra Independentista

La Llei de la Memòria Històrica: un nou sedant que el jovent català tampoc acceptarà

La Llei de la Memòria Històrica va ser aprovada ahir pel Congrés dels Diputats espanyol. El procés d'aprovació pel qual està passant aquesta llei ha donat lloc a diversos debats entre els polítics del Parlament espanyol. La possible aprovació de la llei ha dut a la primera plana dels mitjans de comunicació el dubte i la incertesa sobre el que va suposar pacte de silenci que es va signà durant la Transició i, també, la necessitat de començar a netejar els carrers que Francisco Franco va omplir de simbologia feixista durant 40 anys de dictadura.

 

Aquest debat ha resultat extremadament estèril i interessat, i des de bon principi ha estat carregat d'una gran dosis d'hipocresia, assumida pel conjunt de forces polítiques que s'autoanomenen progressistes al Principat de Catalunya, al País Valencià i a les Illes, inclòs la mateixa ERC, malgrat que la seva decisió final hagi estat retirar el suport a la llei.

 

Des que vam néixer les Assemblees de Joves de l'Esquerra Independentista hem denunciat la permanència de simbologia feixista als nostres carrers. A més, enguany, la CAJEI ha encetat la campanya “Subversió per la llibertat, fora simbologia espanyola i francesa dels nostres carrers!”. Una campanya de caràcter nacional que ha arrencat, precisament, amb la denúncia i l'acció directa contra la simbologia franquista que encara hi ha a les viles i ciutats catalanes.

 

Aquesta lluita contra la simbologia feixista no és pròpia ni original de la CAJEI. Durant molts anys, el poble català, i especialment la joventut, ha practicat el boicot i el sabotatge contra la simbologia espanyola imposada al nostre territori, ja sia ridiculitzant els Toros d'Osborne, demanant als Ajuntament que es retiressin les plaques del Ministerio de la Vivienda o embrutant i tombant els monuments als Caídos por Dios y por la Patria que encara hi ha a alguns llocs de la geografia catalana. Les Assemblees de Joves només hem volgut agafar aquest llegat per intentar convertir-lo en una dinàmica organitzada i constant al nostre país.

 

Per això, ara volem fer algunes consideracions relacionades amb la polèmica suscitada entre l'opinió pública catalana:

 

1. La Història és el camí que ens duu al present. Una vertadera Llei de la Memòria Històrica, pels i les catalanes, no és només una llei que reconegui una història de lluita i de resistència enfront del feixisme, per congratular-nos o per compadir-nos dels nostres avantpassats. Sinó que ha de servir per replantejar-nos les bases històriques de l'actual statuts quo i, per tant, per afrontar i transformar el futur del nostre poble, continuant amb el camí que han seguit tants lluitadors i lluitadores als Països Catalans.

 

2. Tota la simbologia feixista que segueix dempeus als Països Catalans està intacta no per casualitat, sinó perquè intacta és com va quedar tota la burocràcia de Francisco Franco, tots els assassins de la dictadura, tots els alcaldes feixistes, tots els militars al servei d'Espanya, etc. La simbologia feixista que segueix embrutant el nostre país, segueix fidel a allò que representa: el pacte del silenci signat durant la Restauració Borbònica -o la mal anomenada transición democrática.

 

3. Durant tot aquest temps, centenars d'Ajuntaments catalans, governats pels qui ara donen o neguen el seu suport a la Llei al·legant qüestions de “dignitat” s'han dedicat a criminalitzar l'actitud combativa del jovent que ha fet front a la simbologia feixista, a defensar que la història no es borra i, fins i tot, a reposar monuments, netejar pintades de denúncia o ordenar detencions contra els i les catalanes que hem participat en el boicot a la simbologia imposada pel feixisme espanyol. 

 

4. Aquesta llei, a més de culpabilitzar per igual els bàndol reaccionari i el bàndol revolucionari, pretén acabar de tapar la boca a la població catalana i fer-la caure definitivament en l'oblit i la desmemòria que hem patit durant 30 anys de presumpta democràcia espanyola. Amb la Llei de la Memòria Històrica, el PSOE i la resta de partits volen de nou fer-nos còmplices del pacte de silenci, justificant així l'actual negació del dret a l'autodeterminació i l'actual ofensiva impositora que pateixen els Països Catalans i la resta de pobles oprimits per l'Estat espanyol.

 

5. El PSOE pretén fer oblidar que si el dret a l'autodeterminació segueix essent-nos negat i els Països Catalans segueixen dividits és, precisament, gràcies als pactes i intercanvi de poltrones que fa 30 anys van protegir la salvaguarda del franquisme, la inviolabilitat de la simbologia feixista i el manteniment dels cacics i buròcrates que van acumular poder durant quatre dècades de dictadura.

 

6.I és que en definitiva, la mateixa constitució Espanyola, el Rei que la representa i l'estructura político-econòmica que se'n deriva són fruit, precisament, del pacte de silenci del que ara només es pretén revisar l'aspecte simbòlic. 

 

Des de la CAJEI volem refermar el nostre compromís a seguir retirant i boicotejant no només la simbologia feixista que segueix dempeus als nostres carrers, sinó el conjunt de símbols i representacions espanyoles que fan apologia del pacte de silenci, de la restauració borbònica i de la negació del dret a decidir del nostre poble.

 

D'ara endavant, i donada l'actual conjuntura política i social, la CAJEI emprèn una nova etapa de la campanya “Subversió per la llibertat, fora simbologia espanyola i francesa dels nostres carrers!”. A banda de seguir retirant les plaques del Ministerio de la Vivienda i de deslegitimar la permanència de monuments feixistes i de les forces d'ocupació espanyoles, les Assemblees de Joves centrarem la nostra feina en:

 

1. La renomenclatura de les places, carrers, edificis i escoles el nom de les quals rememora els temps més obscurs que hem viscut els i les catalanes, o que suposen una gran falta de respecte pel nostre poble i per la nostra història.

 

2. La pressió social per combatre tota la simbologia que seguirà protegida per la legalitat espanyola que 30 anys després pretén aprovar el PSOE amb el suport de gairebé tots els grups parlamentaris i que dona ales a la permanència, per exemple, de les àguiles feixistes que segueixen al capdamunt de molts edifics oficials.


SUBVERSIÓ PER LA LLIBERTAT!

FORA SIMBOLOGIA ESPANYOLA I FRANCESA DELS NOSTRES CARRERS!

 

CAJEI

Països Catalans, 1 de Novembre de 2007

CAJEI. Coordinadora d'Assemblees de Joves de l'Esquerra Independentista

copyleft 2004

- deal7