CAJEI - Coordinadora d'Assemblees de Joves de l'Esquerra Independentista

SUBVERSIÓ PER LA LLIBERTAT

Fora simbologia espanyola i francesa dels nostres carrers!

 

Subvertir : 1 destruir, tirar a terra l'ordre establert. 2 Mirar de canviar, per mitjans contraris a les lleis establertes, l'estructura político-social d'un país, d'una manera violenta o en la clandestinitat.

 

Subversió : 2 Activitat delictiva encaminada a subvertir l'estructura del poder i de l'estat. Alteració de l'ordre públic.)

 

 

Davant la constatació d'una problemàtica i unes preocupacions comunes dins les Assemblees de Joves, on moltes d'elles ja havien iniciat diverses campanyes o accions en front una simbologia determinada a nivell local, sorgeix l'oportunitat d'engegar la següent campanya a nivell nacional, Subversió per la Llibertat.

 

La CAJEI amb aquesta campanya nacional pretenem evidenciar, denunciar i acabar amb tota simbologia commemorativa de temps del franquisme, simbologia opressora o impositiva de l'estat espanyol i francès vers al nostre país, cultura i poble. Una campanya de subversió contra aquells símbols que de forma visual romanen en els nostres paisatges amb total impunitat i normalitat, mostrant diàriament el poder al que estem sotmesos, per recordar-nos quina història ens pertoca i a quin estat pertanyem.

 

Aprofitant l'actual situació conjuntural, on les onades de reivindicació espanyolista són constants o hi continuen sent presents, trobem necessari una línia d'actuació amb forma de campanya que aporti resultats immediats, resultats visibles per a l'opinió pública i de modificació de l'entorn, a curt termini. Una campanya nacional basada en accions dinàmiques que responen a aquells estímuls reprimits pel conjunt dels joves catalans, propiciant la mobilització del jovent al carrer i un implicació en la lluita. Es tracta d'una campanya que a partir d'accions engrescadores i simbòliques, recuperarà la lluita al carrer, la lluita del jovent.

 

LA CAMPANYA:

 

- Manifest

 

- Objectius

 

- Accions a nivell nacional

 

- Accions a nivell local

 

- Inventari de simbologia feixista als Països Catalans

 

- Presència als mitjans

 

- Material

 

 

 

 

MANIFEST:

 

Subvertim-nos per la llibertat!!

 

Moviment subversiu: Moviment político-social encaminat a produir, mitjançant l'agitació, un desgast en el poder i una desconfiança en els ciutadans i, finalment, a apoderar-se del govern.

 

Llibertat: a. Estat o condició del que no és esclau. b. Estat o situació de que no està empresonat. b. Manca de subjecció i subordinació.

 

Una mica d'història

 

Aquest any 2007 es commemoren els tres-cents anys d'imposició espanyola, ja que fou en 1707 quan part del territori català començà a restar ocupat per les tropes borbòniques. Des d'aleshores ençà, els i les catalans ens hem vist sotmeses a tota classe d'imposicions, passant pel Decret de Nova Planta que anul·lava la nostra identitat lingüística i cultural, fins a l'actual prohibició de facto d'exercir el nostre legítim dret a l'autodeterminació.

 

Els Estats espanyol i francès sempre han tingut molta cura de mantenir el seu domini sobre els Països Catalans, també, des de la vessant simbòlica. Tots els règims han evidenciat la intenció d'acabar amb nostra identitat entrant a casa a través de la simbologia, sovint imposada i mai refrenada, per mostrar-nos explícitament que el nostre no és un país lliure i que la última decisió sobre la gestió de les nostres vides s'exerceix i s'exercirà des de les capitals d'Espanya i de França. Aquesta estratègia erosiona la nostra identitat i les nostres aspiracions de llibertat, amb més o menys intensitat, des de fa més de 300 anys.

 

El projecte polític i ideològic del general Franco és el més recent exemple de com era de necessari per les classes benestants espanyoles intensificar l'aspecte simbòlic per trepitjar els nostres drets i adormir les nostres consciències. Després de la mort del dictador i fruit de la reinstauració de la monarquia borbònica espanyola, el pacte polític resultant donà lloc, d'una banda, a la no eradicació de la simbologia feixista, i de l'altra, a la continuïtat i intensificació de la simbologia espanyola, tot refermant la unitat i la indivisibilitat de l'Estat espanyol, amb la monarquia i l'estanquera com a principals eines simbòliques del manteniment de la dominació espanyola. La divisió del nostre territori i la negació del dret a l'autodeterminació va ser la base i el sustent dels pactes constitucionals.

 

Els símbols

Des d'aleshores hem assistit a la imposició de nous símbols i d'elements que ens recorden que malgrat haver mort el règim totalitari de Franco, els i les catalans hem d'abandonar l'esperança, assumir Espanya i França com a estats “naturals” i renunciar al dret a decidir per nosaltres mateixes.  

 

L'exaltació d'una figura tan retrògrada i arcaica com el monarca espanyol a les televisions públiques i privades; l'assumpció dels Mossos d'Esquadra com a policia “catalana” del Principat quan van néixer, precisament, per a reprimir les revoltes populars; l'obligació de mantenir la bandera espanyola, monàrquica i constitucional, a tots els ajuntaments i entitats públiques dels Països Catalans; la permanència inqüestionable d'edificis de l'administració estatal com Correus i Hisenda, o com la delegació del Govern, hereva dels antics governadors civils que controlaven el territori ocupat.

 

Tots aquests símbols d'imposició, molts que rememoren el passat, d'altres que han persistit sempre i alguns que neixen ara, se sumen a tota aquella simbologia del franquisme que no s'ha volgut retirar des de les institucions suposadament democràtiques. La permanència de les plaques del “Ministerio de la Vivienda” amb el jou i les fletxes de la Falange a la porta de milers d'habitatges o de monuments dedicats als “Caídos por Díos y por la Patria” són només la més clara evidència d'una realitat que s'estén a milers de símbols i monuments que representen l'autèntic origen i essència d'aquesta democràcia.

 

Els i les catalanes restem, doncs, sotmeses a un control social propiciat per un univers simbòlic en el qual creixem i que perpetua i legitima dia rere dia l'ordre imposat pels Estats espanyol i francès. Ens enfrontem, per tant, al conjunt de la simbologia que roman als nostres paisatges de forma inqüestionable per a la societat i amb una aparença ocultada, però amb el seu significat latent i tendenciós.

 

Acabem amb aquesta realitat, Subvertim-nos per la Llibertat

 

Des la CAJEI impulsem la campanya nacional SUBVERSIÓ PER LA LLIBERTAT, Fora simbologia espanyola i francesa dels nostres carrers! per generar un moviment d'enfrontament directe i subversiu arreu dels Països Catalans, per acabar amb aquesta realitat simbòlica i transformar-la en una resposta conscient de la joventut: allò que més tem el poder. Perquè estem segures que SUBVERSIÓ PER LA LLIBERTAT serà ben rebuda no només pels i les independentistes catalanes, sinó pel conjunt de joves i persones que es consideren republicanes, antifeixistes, autodeterministes, d'esquerres o, simplement, demòcrates. En definitiva, creiem que el rebuig a la simbologia de l'Espanya monàrquica i indivisible i de la França prepotent i centralista és comú a tots i totes aquelles que treballem per la llibertat del nostre poble. I entre el jovent, cada dia som més.

 

Per acabar amb aquestes imposicions simbòliques, legals i promotores dels Estats espanyol i francès, no tenim altre remei que passar a l'acció i contraposar la nostra resposta: legítima, subversiva i impulsora de la llibertat del nostre poble. Una tasca que ara mateix, com sempre, està en mans de qui té la força, la capacitat i l'esperança necessàries per a poder realitzar-la: el jovent.

 

Evidenciem la presència de simbologia espanyola i francesa com a instrument de dominació. Fem ús de tots els mitjans al nostre abast per retirar físicament els símbols i elements imposats al nostre poble. Fem saber a la resta de pobles dels Estats espanyol i francès que nosaltres, des dels Països Catalans, seguim organitzades per recuperar la nostra llibertat i per plantar cara a les imposicions antidemocràtiques. Fem saber al món que el poble català no està al nord de l'Estat espanyol i  que l'Estat francès tampoc no respecta la identitat, la llengua i la cultura dels pobles que governa. Perquè el poble català també tenim dret a fer respectar la nostra identitat, la nostra llengua i la nostra dignitat.

 

Fem una crida al jovent dels Països Catalans a participar de la retirada de tota simbologia espanyola i francesa als carrers de la seva vila o ciutat. A retirar les banderes estatals que onegen als nostres ajuntaments. A convocar actes de protesta i mobilitzacions contra les casernes militars i la presència de Guàrdia Civil, Gendarmeria, Policia Nacional i Mossos d'Esquadra. A embrutar les façanes dels edificis oficials d'ambdós Estats. I a anar encara més enllà amb la simbologia feixista que segueix viva als nostres carrers.

 

No ens quedem de braços plegats, sortim al carrer i rebel·lem-nos contra els símbols d'imposició dels estats que governen el nostre poble al servei del capitalisme i de les classes poderoses espanyola i francesa. Si necessiten recordar-nos diàriament que som francesos o espanyoles és perquè realment tenen por que pensem per nosaltres mateixes. Saben que els i les catalanes persistim sota el seu domini de forma obligada i per la força de les armes.

 

Cal que revertim l'estratègia simbòlica, perquè no els servirà de res si nosaltres netegem i transformem el paisatge que ens envolta. Perquè a la llarga, la consciència d'un poble ansiós d'alliberar-se és molt més forta que la seva litúrgia a les imposicions.

 

Subverteix-te per la llibertat!

Països Catalans, Independència i Socialisme!

 

CAJEI

23 de juny de 2007

 

 

 

 

 

 

OBJECTIUS:

 

Els objectius de la campanya es basen en:

 

- Evidenciar la simbologia com a eina visual d'imposició, d'opressió i d'exaltació del poder de l'estat sobre el nostre poble o societat i de mostrar diàriament la seva autoritat mitjançant aquests petits detalls, que no se'ls hi dóna la suficient importància, però que hi són presents amb tot el seu sentit i significat.

 

- L'actuació directe i física, subversiva, com a eina de conscienciació, militant i popular, de l'existència de símbols que no deixen de rememorar, exaltar i reiterar de forma, inclús, burlesca, la històrica imposició de l'estat sobre el nostre país, llengua, cultura i combatents.

 

- La lluita al carrer és la lluita del jovent, més enllà de la concepció de domini territorial i/o domini social del carrer, amb aquesta campanya es pretén recuperar una combativitat visible per a la societat, més enllà de la gent mínimament polititzada.

 

- Allò que entenem com a símbol d'opressió o d'exaltació impositiva, allò a que dirigim la campanya, es pot classificar en simbologia referida a la commemoració al franquisme i simbologia referida a l'exaltació de la pertinença a l'estat espanyol i francès. Dins d'aquests símbols, la campanya es dirigeix a tots els possibles, des de les institucions de caràcter estatal, plaques commemoratives, escuts reials, banderes estatals, fins a monuments d'homenatge, tant dels caiguts feixistes com de personatges o fets històrics marcats pel seu caràcter contrari als interessos del país.

 

Mitjançant aquesta campanya es pretén arribar i conscienciar a la opinió pública de l'existència d'un conflicte que enfronta els Països Catalans i els estats. Accions visibles que donin difusió del conflicte, que donin difusió de la resistència del jovent de la CAJEI.

 

 

 

 

 

ACCIONS A NIVELL NACIONAL:

 

- Més de mig miler de plaques franquistes han estat extretes per la CAJEI a 30 poblacions catalanes

 

- La CAJEI lliura 1.000 plaques franquistes a la Generalitat de Catalunya i del País Valencià

 

- Xiulada popular a la caserna militar d'El Bruc

 

- La CAJEI ataca amb pintura un monument feixista a la ciutat de Barcelona

 

- La CAJEI saboteja un monument feixista a la Franja

 

- Acció contra la seu d'Hisenda a Sant Andreu

 

- [Comunicat]: La Llei de la Memòria Històrica: un nou sedant que el jovent català tampoc acceptarà

 

- La CAJEI tira a terra un 'toro de osborne' dels que encara restaven dempeus als Països Catalans

 

- La CAJEI retirarà del paisatge català més de 300 símbols feixistes

 

- Es presenta l'inventari de més de 300 símbols feixistes "per retirar o boicotejar"

 

- Atac a la simbologia feixista del cementiri de Sant Andreu

 

 

 

 

 

 

ACCIONS A NIVELL LOCAL:

 

- Especial campanya de l'Assemblea de Joves de Lleida: Els joves per la retirada dels símbols feixistes

 

- Especial campanya Assemblea de Joves de Manresa: Campanya contra els símbols feixistes

 

 

- Assemblea de Joves de Capellades: Comunicat de premsa arran dels canvis d'escuts a Capellades

Presentació de la campanya "Subversió per la llibertat" a Capellades

 

- Assemblea de Joves de Casinos: Retirada de símbols feixistes a Casinos

 

- Assemblea de Joves de la Costera: A la Font de la Figuera, contra la simbologia feixista!

Entrega de 200 plaques feixistes a l'Ajuntament de Xàtiva

L'ESCAROT- l'Assemblea de Joves de la Costera, canvia el nom del carrer Constitució pel carrer Joan Fuster a Moixent

 

- Assemblea de Joves de l'Horta Sud – L'Aixada: L'Assemblea de Joves de l'Horta Sud – L'Aixada retira 44 plaques franquistes dels carrers d'Alaquàs

Una vintena de joves es concentren davant de l'Ajuntament d'Alaquàs

 

- Assemblea de Joves de la Ribera Baixa: L'Assemblea de Joves de la Ribera Baixa pinta el monòlit franquista de Sueca

 

- Assemblea de Joves de Sabadell: Presentació de la campanya "Subversió per la llibertat" a Sabadell

 

- Assemblea de Joves de Sants: Crònica de la Jornada per la retirada de la simbologia feixista a Sants

Concentració al Festival de l'Infància per la presència de l'Exèrcit

 

- Assemblea de Joves de Sant Cugat: 28 anys de "democràcia" espanyola i hem hagut de ser les joves qui retiréssim els símbols falangistes del poble

 

- Assemblea de Joves de la Sagrera i Sant Andreu - La Trinxera: Retirada de simbologia feixista dels nostres carrers

L'ajuntament de St. Andreu s'ha llevat alliberat de la bandera espanyola i la europea

 

- Assemblea de Joves de Tarragona: Presentació de la campanya

Comunicat de resposta als fets repressius del passat 22 de novembre contra el jovent tarragoní

Absolució pels quatre joves tarragonins!

 

- Assemblea de Joves de Valls: A Valls no volem símbols feixistes

Petició a l'Ajuntament contra la simbologia feixista present a la via pública

 

- Assemblea de Joves de Vilanova i la Geltrú: Fora símbols feixistes!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PRESÈNCIA ALS MITJANS

 

- Retirada de plaques franquistes

 

- Avui, 8 d'abril de 2007

 

- Avui, 24 de juny de 2007

 

- El Punt, 24 de juny de 2007

 

 

MATERIAL

 

 

 

 

 

 

CAJEI. Coordinadora d'Assemblees de Joves de l'Esquerra Independentista

copyleft 2004

- deal7