CAJEI - Coordinadora d'Assemblees de Joves de l'Esquerra Independentista

12 d'octubre de 2007

- Manifest: Foc a l'ocupació espanyola!

 

- Manifestació Nacional a Lleida

 

- Crònica del 12 d'octubre a Lleida

 

- L'Esquerra independentista de Lleida presenta la campanya nacional “300 anys d'ocupació, 300 anys de resistència”

 

- Actes a nivell local

Manifest: Foc a l'ocupació espanyola!

Com cada 12 d'octubre arriba un dia gloriós per a l'espanyolisme. Desfilades militars, actes oficials de l'autodenominat progressisme espanyol, campanyes en defensa de la “nación española” i concentracions feixistes conviuran harmoniosament amb un únic objectiu: evidenciar la negació dret a decidir el nostre futur.

 

Aquest és el sentit del tradicional dia de la hispanitat, altrament conegut com a “Día de la Raza ”. Perquè mentre nosaltres recordem amb tristesa una data que va significar l'inici de l'ocupació d'Amèrica, la massacre de les poblacions indígenes americanes i la destrucció de cultures mil·lenàries, bona part de la classe política s'omple d'orgull amb una diada d'exaltació a la barbàrie i al genocidi.

 

Però malgrat la conquesta d'Amèrica i la imposició cultural i econòmica, la resistència indígena va restar ferma davant d'un Estat que es volia forjar damunt les cendres de multitud de pobles i nacions. Aquesta lluita va ser compartida quan poc més de dos segles després. L'any 1707, els Països Catalans començaven a ser ocupats per les tropes borbòniques. Assassinats en massa, vil·les cremades, revoltes esclafades a sang i foc i intents d'extermini cultural deixaven constància del futur que ens esperava dins de l'Espanya que volien començar a construir. La història es repetia i, curiosament, va ser la nit de l'11 al 12 d'octubre d'aquell 1707 quan es va produir un dels fets més sagnants de la guerra. Uns 700 lleidatans i lleidatanes eren assassinats arran de la caiguda de Lleida, entre elles molts nens i nenes refugiades dins del convent del Roser, que l'exèrcit invasor va decidir executar com a càstig i advertència a la resistència catalana.

 

300 anys després la lluita continua. Contra les opressions d'ahir i les d'avui, la Coordinadora d'Assemblees de Joves de l'Esquerra Independentista (CAJEI) i el conjunt de l'Esquerra Indepedentista hem decidit homenatjar a tots els i les lluitadores lleidatanes mortes en combat i, alhora, aturar l'intent de convertir el Roser, tot un símbol de resistència, en un “Parador Nacional” . Per tot això i per evidenciar que caminem decididament cap a la independència i el socialisme, animem a tothom a participar en la manifestació del proper 12 d'octubre a Lleida. Hem de mostrar el nostre rebuig a l'ocupació espanyola, aquella que ha subjugat a tants pobles durant la seva història. Ara som nosaltres els i les que restem per alliberar-nos!

 

Però no acabarà el nostre rebuig a l'ocupació espanyola el proper 12 d'octubre, des de la CAJEI volem fer una crida al jovent dels Països Catalans perquè atiï el foc de la subversió contra la simbologia espanyola. Fem desaparèixer el que ens recorden aquests tres segles de negacions i repressió, lluitem contra el feixisme i l'espanyolisme allà on sigui present. Ni reis, ni constitucions, ni tribunals, ni botiflers, ni forces d'ocupació podran vèncer la nostra voluntat de ser lliures. Perquè amb la lluita del jovent aconseguirem que demà, 12 d'octubre, ja no els quedi res per celebrar.

 

Independència i Socialisme!

 

CAJEI

Països Catalans, Octubre de 2007

 

 

Manifestació Nacional a Lleida

Aquest 12 d'octubre es recordarà a Lleida durant molt de temps per ser la mobilització independentista més important feta fins al moment a la ciutat

 

Aquest divendres, l'esquerra independentista lleidatana convoca, en el marc de la Campanya 300 anys, una manifestació nacional a la ciutat sota el lema "300 anys d'ocupació, 300 anys de resistència, salvem el Roser". L'elecció de la data no és casual, aquest dia es compliran precisament 300 anys dels fets del Roser, una de les matances de civils més brutals que ha viscut la història de la ciutat i que suposà l'assassinat per part de les tropes borbòniques, l'octubre de 1707, de prop de 700 civils refugiats en el seu interior d'aquest antic convent.

 

L'espai, que amb el transcurs dels anys ha esdevingut un símbol d'afirmació nacional i un indret preferent de memòria i record dels tràgics fets del 1707, es troba en l'actualitat en perill, ja que el Ministerio de Industria, Comercio y Turismo, en convivència de la Paeria i amb el vot favorables de la totalitat de les forces polítiques amb representació al consistori lleidatà, volen convertit el que ara és un espai de memòria i record, en un elitista Parador de Turismo de l'empresa Paradores Nacionales del Reyno de Espanya.

 

Els actes programats són:

 

17:00 - 19:00
  - Mostra de cultura popular a la Plaça de la Sardana. Més de 20 colles de grallers, bastoners, gegants, de música i balls de tot el país es trobaràn a Lleida.
  - Jocs per a nens i nenes
- Servei de barra i paradeta de material
(Plaça de la Sardana, als peus de la Seu Vella)

 

19:00
MANIFESTACIÓ NACIONAL
a les 19h a la Plaça de la Sardana, als peus de la Seu Vella de Lleida. Passarà pel Roser i acabarà a la Plaça Sant Joan.

 

21:00
Acte polític i concerts amb :
  Feliu Ventura (cantautor de Xàtiva)
  Skalivada (grup ska-folk de les terres de Ponent)
  Aramateix (prenent el relleu als mítics Brams, amb en Titot al capdavant)
  Mall (grup de hardcore de Bellpuig)

 

Per a més informació dels actes podeu consultar: www.ocellnegre.cat

 

 

Organitza: Campanya 300 anys d'ocupació, 300 anys de resistència - Comisió 12 d'octubre.

 

 

Què és el Roser?

 

Es tracta d'un antic convent dominic que fou acabat definitivament en la restauració dels anys 1735 i 1752. Hi destaca el claustre, bastit amb maó en un estil barroc auster. Aquest edifici, mostra barroca del pas del segle XVII al segle XVIII, ha mantingut, des de la seva desamortització durant el segle XIX, una llarga tradició com a seu de diversos centres docents i culturals de la ciutat de Lleida. L'any 1835 va ser desamortitzat i l'Estat en va assumir la titularitat i en va cedir l'ús a la ciutat.

 

L'any 1841 allotjà l'Institut de Segon Ensenyament, i el 1842 l'Escola Normal de Lleida. Més tard es convertí en el Museu Arqueològic, en la seu del Cercle de Belles Arts de Lleida, de l'Orfeó Lleidatà, de l'Estudi General de Lleida (estudis universitaris), i l'Arxiu-Biblioteca Pública Provincial successivament. Actualment conté l'Escola Municipal de Belles Arts (des de l'any 1986) i el Museu Morera. El Roser ha estat i és encara doncs, un indret tradicionalment al servei de la cultura de la ciutat

 

Què hi succeí en el seu interior el 12 d'octubre de 1707?

 

L'any 1705 s'inicia un nou període d'aixecament de la ciutat de Lleida contra el domini dels Borbons. El 10 de novembre de 1707 les tropes de Felip V entren a Lleida, defensada per una petita guàrdia de només 2.500 homes, sotmesa al setge de 40.000 borbònics. Amb la ciutat capitulada, l'exercit borbó l'arrasa i pràcticament anihilava tota la vida humana, després d'haver negat als defensors de la ciutat la sortida de les dones i els nens per que es salvessin. El tràgic 12 d'octubre de 1707, el convent va patir un foc provocat per les tropes invasores de Felip V, les quals van executar-hi una multitud de lleidatans que s'hi havien refugiat durant el setge. De les set-centes persones acollides a l'església del Roser, dins el del convent, poques es van salvar de l'espasa de l'exèrcit gal. Després els seus cossos foren llençats al riu. La resta de la ciutat acabaria caient en mans borbòniques l'11 de novembre de 1707 amb un balaç final de milers d'assassinats. De llavors ençà i sobretot a partir del període de la transició, el Roser ha esdevingut un espai de memòria preferent i record del martiri lleidatà de la guerra de successió, l'edifici simbòlic d'homenatge a tots els resistents catalans i on s'hi duen a terme tota mena d'actes culturals i d'afirmació nacional.

 

El 300 aniversari de la derrota, segons el govern i l'oposició municipals, i Paradores Nacionales del Reyno de España

 

És voluntat manifesta del govern municipal, amb el vot favorable de totes les forces polítiques amb representació al consistori (PSC,IC-V, ERC, CIU i PP), la ubicació d'un Parador Nacional de Turismo a la ciutat i per acollir-lo han escollit el mateix Roser, situat al Centre Històric de la ciutat, intentant convertir el que ara és un espai de memòria i de record, en un d'humiliació i de vergona. Un propòsit que ha topat amb l'oposició de l'esquerra independentista lleidatana i d'amplis sector socials, que han impulsat en els darrers tres anys, tota mena d'iniciatives per aturar-ne la conversió i garantir el manteniment dels usos socio-educatius per a l'espai.

 

Més informació: www.atzavara.net/salvemelroser

 

 

Manifest: 300 anys després: aquí estem!

 

El 12 d'octubre d'enguany no és una diada més, és el tres-cents aniversari de l'inici de la caiguda de la part baixa de la ciutat de Lleida i l'aniversari dels fets del Roser en mans de les tropes borbòniques, uns fets, els del 12 d'octubre, que acabarien possibilitant la caiguda total de la ciutat i de la Seu Vella, l'11 de novembre d'aquell any 1707. Per tant, és un 12 d'octubre amb una especial càrrega simbòlica per a les lleidatanes i els lleidatans: fa tres-cents anys que tropes forasteres s'endinsaren per terres valencianes i lleidatanes reduint a cendres pobles sencers, sotmetent i castigant aquelles i aquells que havien lluitat per defensar els seus furs de la mà dels maulets i austracistes; fa tres-cents anys que s'imposà el primer Decret de Nova Planta pel qual s'aboliren els drets propis, s'inicià la persecució institucional de la llengua i cultura catalanes i s'instal•laren les tropes borbòniques als Països Catalans, d'on encara no han marxat.

 

L'any 2007, els i les catalanes, estem vivint doncs el tercer centenari d'ocupació espanyola sobre els Països Catalans. Aquest fet, de gran importància històrica, no pot seguir passant desapercebut. Gran part de la societat catalana, desconeix episodis transcendentals de la pròpia història i, per tant, de la realitat d'opressió nacional que ha patit i continua patint el nostre país. Malgrat l'evident significació de l'any 1707, l'ocupació del nostre país va ser llarga, i com a conseqüència de la resistència popular, no conclogué fins el 1715 amb la caiguda de Mallorca.

 

Per tant són ja 300 els anys d'ocupació espanyola, i 300 anys són molts. Amb 300 anys n'hi ha prou. Perquè 300 anys són massa en la història d'un poble, quan signifiquen la negació de la seua identitat i de la seua capacitat de governar-se segons les lleis de la terra. El que Felip de Borbó anomenà "justo derecho de conquista" ens va negar la paraula i el dret a ser, ens va passar el país a sang i foc amb la intenció de "reduir-nos" a província castellana. Però com recordem avui, 300 anys després aquí estem, commemorant i recordant la caiguda de Lleida, i no ho fem amb esperit de derrota. Ans al contrari. Recordem els homes i les dones que, amb el general Basset al capdavant, ens defensaren la llibertat a Xàtiva i a Ontinyent, a Elx, a Alcoi i Vila-real i a totes les ciutats cremades que guarden memòria d'aquells fets terribles; recordem especialment, els que resistiren i defensaren Lleida fins a l'últim sospir aquell trist 1707; els que resistiren, finalment, amb Barcelona, l'11 de setembre de 1714. I, sobretot avui, recordant-los a tots, constatem que, malgrat tots els malgrats, aquí encara hi ha un poble ben viu que batega i té confiança en el futur que es guanya cada dia.

 

I com no pot ser d'altra manera, el 12 d'octubre, aniversari d'una de les matances més brutals que ha viscut la nostra ciutat al llarg de la seva història, reiterem en veu alta i clara que, el Roser, l'indret simbòlic que representa per a nosaltres la pèrdua de les llibertats nacionals i el martiri de centenars de civils en la batalla de Lleida, no pot ser de nou saquejat 300 anys després. Avui repetim fort i clar que aquest és un espai preferent de memòria històrica i que aquest fet en fa, de la seva conversió de l'antic convent en Parador Nacional de Turismo, quelcom absolutament incompatible amb el mateniment del seu simbolisme nacional i un autèntic disbarat que no podem permetre. Fer-ho, ens convertiria en allò que no volem ser, en els continuadors de l'obra felipista 300 anys després, intentant borrar la petjada de les seves atrocitats.

 

Queda clar que els hereus de Felip V han continuat maldant per esborrar-nos del mapa, ens neguen encara la llengua, el nom i la seva unitat, ens encimenten els camps i les muntanyes, ens escanyen les normals relacions amb la resta dels Països Catalans i fins i tot volen esborrar els nostres indrets simbòlics que ens serveixen precisament per recordar que, encara avui, patim les conseqüències que es deriven d'aquella derrota. És per això que nosaltres, les dones i els homes que som avui aquí, en representació de tots els catalans i catalanes dignes que estimen el país, ens comprometem a ser motor del canvi imprescindible que entre tots hem d'aconseguir: per la terra, per la llengua i la cultura, per la gent d'ahir i per la que ha de venir, construirem uns Països Catalans lliures, socialment justos i solidaris.

 

 

Crònica del 12 d'octubre a Lleida

Més de 2.000 persones van participar a la manifestació del 12 d'octubre a Lleida per commemorar els 300 anys d'ocupació d'aquesta ciutat per part de les tropes borbòniques.

 

La campanya nacional de l'Esquerra Independentista “300 anys d'ocupació, 300 anys de resistència” i la comissió 12 d'octubre de Lleida, formada per l'Ateneu independentista Ocell Negre, l'Assemblea de Joves de Lleida i la CUP, van ser els col·lectius convocants d'aquesta jornada.

 

En la manifestació, que va ser una de les més grans que s'han fet a Lleida en els darrers anys, es van poder sentir crits en contra de l'ocupació borbònica i en solidaritat amb les persones acusades de cremar fotografies del rei. A més, també es van sentir crits a favor de salvar l'edifici del Roser, escenari de la repressió del 1707, que actualment està amenaçat pel projecte de construcció d'un Parador Nacional de turisme.

 

 

L'Esquerra independentista de Lleida presenta la campanya nacional “300 anys d'ocupació, 300 anys de resistència”

 

L'Esquerra Independentista de Lleida ha realitzat avui una roda de premsa on s'ha presentat la campanya nacional “300 anys d'ocupació, 300 anys de resistència” engegada per diversos agents de l'Esquerra Independentista de la ciutat.

 

La campanya s'inicià a principis d'estiu amb la realització de diverses activitats agitatives i informatives i finalitzarà a finals d'any un cop passada la manifestació nacional del 12 d'octubre on es commemorarà la caiguda del Roser a mans de les tropes felipistes, prèviament al 12 d'octubre també s'aniran realitzant diversos actes com ara la cercavila “el jovent 300 anys contra espanya” convocada el proper 29 de setembre.  

 

La campanya nacional “300 anys d'ocupació, 300 anys de resistència”, que ha estat impulsada per diverses organitzacions de l'Esquerra Independentista d'arreu dels Països Catalans, pretén recuperar i donar a conèixer una part de la memòria històrica del nostre poble que continua sotmès i patint l'opressió nacional d'ençà de la ocupació espanyola i francesa ara fa més de 3 segles. Al llarg d'aquest any, en el marc de la campanya 300 anys s'han dut a terme nombrosos actes polítics, activitats i mobilitzacions arreu de tot el territori per tal de de denunciar i reivindicar el tercer centenari d'ocupació.

 

Aquesta campanya que acabava de començar i que no finalitzarà fins al 2015 commemorant la caiguda de Mallorca el 1715, a més a més, de reivindicar la significació històrica de l'ocupació dels Països Catalans també vol posar en evidència les formes de lluita del poble català que continua defensant el seu dret a l'autodeterminació com a poble per tal d'esdevenir una nació lliure i independent dibuixada amb el seu propi estat.

 

Amb la presentació de la campanya a la nostra ciutat no només hem volgut remarcar i incidir sobre aquesta perspectiva històrica, sinó alhora fer una crida a la ciutadania perquè es mobilitzi i surti al carrer el 12 d'octubre; dia en què hem convocat una manifestació a les 19h que recorrerà el casc antic de la ciutat recordant la caiguda i la desfeta del Roser, un espai popular de defensa de les nostres llibertats i la nostra memòria que ha d'ésser convertit en Parador Nacional.

 

Per això, també hem preparat un seguit d'activitats lúdiques i culturals des de les cinc de la tarda amb la presència de castellers, sardanes, balls de bastons i jocs per a infants que finalitzaran amb un concert a les nou del vespre a càrrec de Feliu Ventura, Aramateix, Vilafranca HxC i Skalivada.


Lleida, 17 de setembre de 2007

 

 

 

Actes a nivell local

12 d'octubre a Sitges:

 

El dia 12 d'octubre se celebra el dia de la Hispanitat i, per aquest motiu, els centres estudiantils i les empreses romandran tancades. Però, què se celebra aquest dia? El dia de la Hispanitat es commemora el triomf de l'imperialisme i l'inici del més cruel genocidi de la història. Durant l'ocupació per part de la corona castellana de l'Amèrica Llatina es varen destruir una multitud de cultures imposant la religió catòlica i es varen exterminar 80 milions d'indígenes, així com l'expoli de gairebé totes les riqueses naturals del continent. A més, aquest dia l'aprofitaren les autoritats franquistes per a instaurar el dia de la raça, una festa de caire xenòfob i nacional catòlic. I aquestes són les raons per a una festivitat?

Nosaltres com cada any ens neguem que el 12 d'octubre sigui data festiva, una data que ens imposa l'Estat espanyol juntament amb la seva bandera i la seva llengua mentre no podem tenir com a festa laboral el dia de Sant Jordi, patró de Catalunya. Aquest estat opresor ja porta més de 300 anys ocupant el nostre territori, negant-nos la nostra identitat com a poble i reprimint la nostra cultura popular, igual que va fer amb la indígena. I si al Sud d'Amèrica va produir un dels genocidis més brutals de la història, aquí als Països Catalans fa 300 anys que va posar fi a les nostres llibertats com a poble amb la invasió del nostre territori en la Guerra de Successió. El 1707 s'iniciava amb la Batalla d'Almansa i el primer decret de Nova Planta la dominació política, militar, econòmica i social del Regne d'Espanya sobre els Països Catalans, una dominació que ja s'havia encetat el 1659 per part de l'Estat francès sobre la Catalunya Nord i que es va completar el 1715 amb la caiguda de Mallorca. 300 anys després recordem la crema de Xàtiva, d'Alcoi, recordem la resistència de Barcelona l'11 de setembre de 1714, i recordem principalment els i les que van resistir i defensaren Lleida aquell 12 d'octubre de 1707.

Per aquests motius, el 12 d'octubre ha estat, és i serà una jornada reivindicativa arreu dels Països Catalans, i enguany amb més força a Lleida, on el Roser, el convent al qual s'assassinaren centenars de lleidetans refugiats i ara l'espai preferent de memòria històrica, acollirà a milers de persones en commemoració a la caiguda de la ciutat.

Així doncs l'Estat espanyol ens imposa el dia de la Hispanitat per a mostrar el més pur feixisme, espanyolisme i imperialisme existent. Si l'opressió comporta resistència, 12 d'octubre, res a celebrar!

Us esperem a la 3ª classe al carrer a Sitges a les 09:30 hores que anirà a càrrec de'n Xavier Miret Mestre (Director de l'Arxiu Històric de Sitges) que ens parlarà de l' Associacionisme i associacions de Sitges al llarg de la història . També us esperem a la jornada de Lleida, perquè junts i juntes construirem uns Països Catalans lliures, socialment justos i solidaris.

 

12 d'octubre a l'Eixample Nord:

 

 

12 d'octubre a Vinaròs:

 

 

 

 

CAJEI. Coordinadora d'Assemblees de Joves de l'Esquerra Independentista

copyleft 2004

- deal7