CAJEI - Coordinadora d'Assemblees de Joves de l'Esquerra Independentista

8 de març de 2008

Si precarietat és nom de dona
el jovent DONEM LA CARA!

Quan arriba el 8 de març, Dia Internacional de la Dona Treballadora, els i les joves dels Països Catalans quedem atònits en sentir de la boca de polítics i mitjans de comunicació tota mena de fórmules i solucions contra la desigualtat de gènere o, fins i tot, contra la violència masclista.

 

LA HIPOCRESIA

En aquesta Diada, com en totes, fa l'efecte que la qüestió sigui assumida per tothom, fins i tot pels polítics més conservadors, principals responsables d'aquesta situació. Però any rere any, les paraules se les emporta el vent, i l'endemà de la Diada, ja ningú no es recorda del compromís adquirit, com a mínim de paraula, amb la lluita per la igualtat de gènere.

 

ELS ROLS

Avui, ser home o ser dona significa assumir un rol que ens condiciona en tots els àmbits de la vida. Pertànyer a un gènere ens força a seguir uns paràmetres d'actuació. Una situació que també es reprodueix en el món laboral, on es visualitzen algunes de les pitjors conseqüències de la discriminació que pateix la dona.

 

LA FAMÍLIA, L'ESGLÉSIA I L'ESTAT

Els valors de la família tradicional -heterosexual, monogàmica i patriarcal- són conseqüència d'una cadena de responsabilitats històriques, on hi juguen un paper fonamental la pressió de l'Església, l'estructura de l'Estat o el paper dels mitjans de comunicació en el mercat capitalista, amb una arrelada cultura sexista i patriarcal com a rerafons justificador.

 

EL MERCAT

Actualment, no hi ha res tant determinant com el poder del mercat, que amb les transformacions socials de les últimes dècades ha traslladat el patriarcat a la lògica de les relacions humanes en tots els àmbits de la nostra vida.

 

LA REALITAT

Ser dona segueix suposant encara fer front a les discriminacions salarials del “lliure mercat” que impera als Països Catalans. El treball tradicionalment assignat a la dona és ara una part més del joc del mercat, on ens trobem algunes de les pitjors conseqüències de la dinàmica patriarcal que sustenten els poders fàctics, polítics i econòmics del nostre país:

 

 

1. El salari mig que reben les dones segueix sent significativament inferior al que reben els homes, fins i tot quan es desenvolupen idèntiques funcions.

 

2. El rol històricament assignat a la dona fa que sectors com el de l'infermeria o l'ensenyament, entre d'altres, hagin estat ocupats, sobretot, per dones, la força de treball de les quals és socialment infravalorada.

 

3. Una gran multitud de dones han sostingut els nuclis familiars desenvolupant les anomenades tasques de la llar, no remunerades i socialment desprestigiades pel conjunt de la societat.

 

4. Les tasques de la llar sí remunerades mantenen una classe treballadora particularment diferenciada, ja que està engreixada bàsicament per dones amb contractes negres i inestables, sous mísers, sense seguretat social ni drets laborals i sotmeses a una relació de dominació accentuada, exercida per moltes famílies de classe mitja i alta i homes resignats a la possibilitat de trencar amb el seu propi rol.

 

5. Moltes de les dones que en els darrers anys han pogut fer-se un lloc al mercat del treball tradicionalment assignat a l'home, en acabar la jornada laboral remunerada assumeixen totes les tasques reproductives, patint així una doble jornada laboral.

 

6. Encara avui, la maternitat suposa al conjunt del sexe femení una discriminació en el moment de la contractació i, posteriorment, per l'assumpció del rol maternal assignat a la dona, reiteradament obviat per la patronal i notablement menystingut per la legislació laboral.

 

7. La propaganda i la publicitat en el mercat capitalista juguen un paper protagonista en la construcció dels rols diferenciats entre l'home i la dona, com resulta de fàcil comprovació observant les tanques i espots publicitaris o els productes ofertats per la indústria cultural de masses: cinema, música, televisió, etc.

 

8. La mercantililització del cos a través de la publicitat sexista i conservadora afecta amb molta més virulència  al sexe femení, al qual se li creen uns estereotips socials de perfecció física que donen lloc a malalties socials com l'anorèxia i a lamentables actituds de rebuig social cap a les persones que s'allunyen del model establert.

 

La llista és llarga. Però les legislacions de gènere que es treballen des del poder polític imperant no ataquen més que les conseqüències més desastroses de l'estructura socio-laboral de dominació entre els homes i les dones.

 

LA VIOLÈNCIA MASCLISTA

La violència masclista és només la punta de l'iceberg de la qüestió, on l'impuls del masclisme i la dominació s'evidencien. De tal manera, que la classe política es veu “obligada” a actuar, sempre mantenint intactes les principals causes del problema: l'estructura patriarcal imperant.

 

EL JOVENT

Si els i les joves no prenem consciència de les diferències reals i palpables entre ambdós sexes i assumim una postura passiva en la nostra vida, posteriorment, qualsevol intent de transformació social  es veurà frustrat per la incapacitat de desprendre'ns del nostre rol i de la tela que ens cobreix els ulls.

 

La precarietat afecta de forma molt intensa a la joventut, a la immigració o a la tercera edat. Però en tots aquests casos, hi ha un factor agreujant comú: ser dona. Perquè la precarietat té encara nom de dona. I és per la dona, pel nostre poble, que el jovent seguirà sortint al carrer cada 8 de març. Hem de seguir donant la cara i treballar de valent contra tota discriminació, enfrontant-nos i defensant la dignitat del conjunt de la joventut, combatent el patriarcat, la divisió al treball i el masclisme institucional.  

 

Si precarietat és nom de dona

El jovent DONEM LA CARA!

 

Convocatòries 8 de març de 2008:
actes centrals i de les assemblees de joves

El 8 de març és, per la CAJEI, un dels puntals en el calendari de la lluita juvenil

 

Un any més, les Assemblees de Joves de l'Esquerra Independentista han bolcat tota la seva força en el Dia Internacional de la Dona Treballadora. El 8 de març és, per la CAJEI, un dels puntals en el calendari de la lluita juvenil. En total, les Assemblees de Joves han organitzat uns 30 actes en 15 poblacions diferents.

 

La CAJEI convoca al jovent a participar activament en tots els actes centrals que tindran lloc arreu dels Països Catalans i del món el proper 8 de març, amb motiu del Dia Internacional de la Dona Treballadora. A Lleida, València i Barcelona ja estan convocades les respectives manifestacions pel mateix 8 de març

 

 

ACTES CENTRALS

 

Lleida (Segrià)

19h: Manifestació a l'IEI (davant de la Catedral).

 

València (l'Horta)

19h: Manifestació a Pl. Alfons el Magnànim "El Parterre".

 

Barcelona (Barcelonès)

12h: Xerrada internacionalista al Casal Popular d'Horta “La Torxa d'Horta” (c/ Porto,12 bis <L5> Horta).

18h: Manifestació a Pl. Universitat.

21:30h Acte polític i Concert amb PDs al Casal Popular d'Horta “La Torxa d'Horta”.            

 

ACTES DE LES ASSEMBLEES DE JOVES

 

29 FEBRER

 

Horta-Guinardó (Barcelonès)  
19:30h: Projecció de pel·lícula “En tierra de hombres” al Casal Popular d'Horta “La Torxa d'Horta” (c/ Porto,12 bis <L5> Horta)

Organitza: Assemblea de Joves d'Horta Guinardó (AJHG)

 

4 MARÇ

 

Cardedeu (Vallès Oriental)
20h: Projecció de pel·lícula “Persépolis” al CeCuCa (Av. Rei en Jaume, 118).
Organitza: Assemblea de Joves de Cardedeu (AJC), Endavant i Adona't.

 

5 MARÇ

 

Clot (Barcelonès)
19h: Projecció de pel·lícula “Maquilápolis”, al Casal Popular del Clot “La
Forja” (c/Escultors Claperós, 10).
Organitza: Assemblea de Joves del Clot (AJIC)

 

6 MARÇ

 

Eixample (Barcelonès)

20h: Xerrada sobre els origens del 8 de març a l'Ateneu Popular de l'Eixample (Ptge. Conradí, 3). 22h: Exposició, sopar (pinxos) i actuació musical d'Estel Roig a l'Ateneu Popular de l'Eixample (Ptge. Conradí, 3, <L2> <L5> Sagrada Família)

Organitza: Assemblea de Joves de l'Eixample Nord (AJEN)

 

7 MARÇ

 

Clot (Barcelonès)
19:45h: Lectura de textos i poemes amb actuació escènica, al Casal Popular
del Clot “La Forja” (c/Escultors Claperós, 10).
Organitza: Assemblea de Joves del Clot (AJIC)

 

Vilafranca del Penedès (Alt Penedès)
20h: Concentració “El Capitalisme i el Patriarcat ens fan precàries”, a la
Plaça de la Vila.
21h: Exposició “Les bruixes de nit” sobre les dones durant la 2a GM, a
l'Ateneu Popular X (c/ Ferran, 14).
22h: Sopar per l'autogestió de la Coordinadora Antipatriarcal del Penedès, a
l'Ateneu Popular X (c/ Ferran, 14).
Organitza: Assemblea de Joves de Vilafranca (AJV), Endavant, CUP i Ateneu
Popular X.

 

Valls (Alt Camp)

20h: Xerrada a càrrec de la lluitadora antifranquista Carme Casas, fundadora de “Les dones del 36", al Casal Popular de Valls “ La Turba ” (c/ Nou, 12).

Organitza: Assemblea de Joves de Valls (AJV)

 

Horta-Guinardó (Barcelonès)

Jornada d'homenatge a MM Marçal al Casal Popular d'Horta “ La Torxa d'Horta” (c/Porto,12 bis <L5> Horta)

19:30h: Projecció de pel·lícula “ 4 meses, 3 semanas y 2 días

21h: Recital de poesia feminista

21:30h: Sopar popular

Organitza: Assemblea de Joves d'Horta Guinardó (AJHG)

 

Les Corts (Barcelonès)

17h: Projecció de pel·lícula “ Pan y Rosas ” al Casal Popular de Les Corts “Colònia Castells” (c/ Entença, 237 <L5>Entença)

19h: Xerrada sobre dona i treball, a càrrec d'A. Albareda i E. Càrmenes (Intersindical-CSC) al Casal Popular de Les Corts “Colònia Castells” (c/ Entença, 237 <L5>Entença)

Organitza: Assemblea de Joves de Les Corts (AJLC)

 

Poblenou (Barcelonès)

19h: Xerrada sobre la lluita antipatriarcal a Catalunya i a l'Amèrica llatina, a càrrec d'una militant de la COS i una colombiana , a la cooperativa gastronòmica-cultural L'Itaca (c/Pallars, 230).

Organitza: Assemblea de Joves de Poblenou (AJP) i l'AP Octubre

 

Sant Gervasi de Cassoles (Barcelonès)

14h: Debat multitemàtic de la lluita antipatriarcal a l'IES Montserrat (c/ Copèrnic, 84)

17h: Exposició fotogràfica d'homenatge a dones rellevants de la lluita feminista (Pl. Molina, FGC <L6> St. Gervasi <L7> Pl. Molina)

Organitza: Assemblea de Joves de Cassoles (AJC)

 

Caldes de Montbui (Vallès Oriental)
22h: Festa amb música reivindicativa a l'Ateneu Molí d'en Ral (c/ Molí s/n)

Organitza: Assemblea de Joves de Caldes (AJC)

 

8 MARÇ

 

Valls (Alt Camp)

19h: Projecció de pel·lícula “Las 13 Rosas” i en acabat sopar popular vegetarià al Casal Popular de Valls “La Turba” (c/Nou, 12) [www.laturba.cat].

22h: Sopar popular al Casal Popular de Valls “La Turba” (c/ Nou, 12) [www.laturba.cat].

Organitza: Assemblea de Joves de Valls (AJV)

 

Poblenou (Barcelonès)

17h: Concentració, a la rodona del Casino (rambla del Poblenou)
Organitza: Assemblea de Joves de Poblenou (AJP) i l'AP Octubre.

 

Capellades (Anoia)

12h: Taller de rols al Saló Rosa de la Societat La Lliga (c/ del Pilar, 13) [www.lalliga.cat].

Organitza: Assemblea de Joves de Capellades (AJC) i Endavant.

 

Sitges (Garraf)

10h: Taula informativa sobre el 8 de març (Pl. Cap de la Vila ).

Organitza: Assemblea de Joves de Sitges (AJS).

 

Cullera (Ribera Baixa)

12h: Concentració i lectura de poemes feministes als Jardins del Mercat de Cullera

14h: Dinar popular (paella) al Casal Jaume I de Cullera (c/ de baix, 7). Preu: 5 euros.

Organitza: Assemblea de Joves de la Ribera Baixa (AJRB)

 

Corbera (Ribera Baixa)
19h: Cercavila des de Pl. de l'Ajuntament. En finalitzar el cercavil·la, lectura de poemes feministes.

Organitza: Assemblea de Joves de la Ribera Baixa (AJRB)

 

La Seu d'Urgell (Alt Urgell)

Recital de poesia contra el patriarcat. Lloc: Casal Popular (Carrer dels Canonges 9).

Organitza: Assemblea de Joves de l'Alt Urgell

 

Tarragona (Tarragonès)

Jornada "Això també és violencia de gènere"
18h: Concentració davant de l'Ajuntament. 18:45h: Exposició "Això també és violència de gènere" al Casal Popular de Tarragona “Sageta de foc”. 19h: Xerrada dels drets reproductius: una història inacabada, a càrrec de Carmen Maras, professora de la URV, al Casal Popular de Tarragona “Sageta de foc”. 20h: Projecció de documental sobre l'avortament, al Casal Popular de Tarragona “Sageta de foc”. 22h: Sopar popular
Organitza: Assemblea de Joves de Tarragona (AJT)

 

Vinaròs (Baix Maestrat)

Març: Exposició fotogràfica de dones lluitadores “8 de març, 8 dones”, al
Casal Popular del Sénia. 20h: Projecció de pel•lícula “Iron Jawed Angels”, al Casal Popular del Sénia.
Organitza: Assemblea de Joves de Vinaròs (AJV)

 

9 MARÇ

 

Manresa (Bages)

18h: El model de sexualitat a debat al CSO La Tremenda (c/ de l'Hospital, 24-26).

Organitza: Assemblea de Joves de Manresa (AJM).

 

Sabadell (Vallés Occidental)

19h: Xerrada de lluites antipatriarcals al Kurdistan i a Sabadell, a càrrec de Z. Cicek (Unió d'Estudiants del Kurdistan) i una membre de Justa Revolta , a l'Ateneu Popular de Sabadell “L'Escletxa” (c/ Pare Sallarès, 104).

21h: Festa reivindicativa a l'Ateneu Popular de Sabadell “l'Escletxa” (c/ Pare Sallarès, 104).

Organitza: Assemblea de Joves de Sabadell (AJS), Endavant i Justa Revolta.

 

Sant Cugat (Vallés Occidental)

14h: Calçotada ecològica (Pla del Vinyet, s/n). Preu: 12 euros.
16h: Lectura i debat de poesia de MM Marçal (Pla del Vinyet, s/n).
Organitza: Assemblea de Joves de Sant Cugat (AJSC), SEPC i assemblea de “La Guitza”.

 

13 MARÇ

 

Cardedeu (Vallés Oriental)

19h: Xerrada de la lluita antipatriarcal al Kurdistan, a càrrec de Z. Cicek (Unió d'Estudiants del Kurdistan) , a l'Ateneu Popular de Cardedeu (Av. Rei en Jaume, 221).

Organitza: Assemblea de Joves de Cardedeu (AJC), Endavant i Adona't.

 

15 MARÇ

 

Capellades (Anoia)

19h: Xerrada de la lluita antipatriarcal al Kurdistan, a càrrec de Z. Cicek (Unió d'Estudiants del Kurdistan) , al Saló Rosa de la Societat La Lliga (c/ del Pilar, 13) [www.lalliga.cat].

Organitza: Assemblea de Joves de Capellades (AJC) i Endavant.

 

17 MARÇ

 

Vilafranca del Penedès (Alt Penedès)
20h: Xerrada de la lluita antipatriarcal al Kurdistan, a càrrec de Z. Cicek
(Unió d'Estudiants del Kurdistan), a l'Escorxador (c/ de l'Escorxador, 19).
Organitza: Assemblea de Joves de Vilafranca (AJV) i Endavant.

 

 

 

CARTELLS

 

Caldes de Montbui

 

 

Clot

 

Poblenou

 

Cardedeu

 

Valls

 

Eixample

 

Alt Urgell

 

Vilafranca del Penedès

 

 

CAJEI. Coordinadora d'Assemblees de Joves de l'Esquerra Independentista

copyleft 2004

- deal7