CAJEI - Coordinadora d'Assemblees de Joves de l'Esquerra Independentista

Especial 25 de novembre de 2007

 

Manifest

 

En els darrers anys hi ha hagut una preocupació creixent envers la violència de gènere. Constantment en veiem les notícies a la premsa i el debat sobre el tema és present també en molts mitjans de comunicació. Hem presenciat com aquest concepte ha anat evolucionant al llarg dels anys. Inicialment s'anomenava “violència domèstica”, referint-se només en l'àmbit privat i familiar, i actualment ha derivat en un altre concepte: La violència de gènere.

 

Si l'anomenem així hem d'assumir el caràcter estructural de la violència de gènere, una violència que troba el seu origen en les desigualtats que genera un sistema econòmic patriarcal i capitalista i que es manifesta en diversos àmbits i envers diferents col·lectius de persones, tot i que el que en pateix més les conseqüències és el col·lectiu de dones.

 

Per part de les institucions es continua tractant el problema com a una “disfunció” de la societat, aplicant mesures policials i assistencialistes que s'ocupen de d'apaivagar les conseqüències més visibles però que en cap cas procuren de solucionar el problema des de l'arrel.

S'intenten atacar els símptomes amb els mateixos instruments que els han provocat: l'Estat liberal burgès i els seus aparells són còmplices i defensors de la divisió sexual del treball, basada en la institució familiar que el capital utilitza per a socialitzar els costos tot privatitzant-ne els beneficis. No podem buscar la protecció en el botxí.

 

Mentrestant, els rols socials i els trets de personalitat utilitzats per a construir els estereotips de gènere, es poden utilitzar per a construir l'estereotip de víctima i agressor: ara toca assenyalar els veritables culpables.

 

Per això, avui nosaltres ens reunim per a recordar el caràcter polític de  la violència de gènere. Perquè allò personal també és polític, les nostres vides privades, els nostres patiments i les opressions que patim a causa del gènere també són política. Tant si és física, psíquica o estructural és violència i el patriarcat n'és l'estructura que la manté. Perquè violència de gènere també és:

 

- Rebre una pallissa per part del teu company i després sentir-te culpable.

 

- Maltractar-te i matar-te de gana per aconseguir un cànon estètic imposat, buscant sentir-te desitjada.

 

- Rebre la catalogació de malaltia mental quan la relació entre el teus òrgans sexuals i el teu gènere no segueixen el patró establert.

 

- El tractament d'histèrica quan expresses la teua ràbia, que t'acaba fent callar i tronar al teu paper de submissa i agradable.

 

- L'assetjament sexual i laboral a la feina pel fet de ser dona.

 

- Estar condemnada a una doble escala salarial, la precarietat i la dependència econòmica, en ser considerada pel patriarcat capitalista font d'ingressos secundària de la família.

 

- La prostitució en el matrimoni com a supervivència econòmica.

 

- La bogeria com a diganosi del teu malestar en una societat injusta i els sedants com a solució.

 

- Que el teu entorn, fins i tot la gent que estimes, no t'accepti per la teva opció sexual, que no encaixa amb el model de família heterosexual.

 

- La desesperació d'un home en atur que perd la identitat com a mantenidor de la seva família.

 

- Viure el divorci com a màxim fracàs personal

 

- La frustració d'un home que ha fracassat en el seu rol masculí, assignat per la societat, i acaba usant la força com a últim recurs del patriarca.

 

En un sistema basat en la desigualtat i l'explotació, la violència és inevitable i té moltes cares, per això reACCIÓna davant la violència de gènere.

 

Plantem cara al patriarcat! Destruïm el capitalisme!

 

CAJEI, Endavant, Maulets

 

Cartell unitari

 

 

 

Accions a Gràcia

 

En motiu del dia internacional per a l'eliminació de la violència contra la Dona, l'Assemblea de Joves de Gràcia va realitzar una acció que consistí en encartellar per les diferent places de la Vila , una fotografia d'una jove arronsada i trista amb diferents frases que al·ludien a la violència de gènere. Les frases escollides pretenien fer entendre que la violència de gènere no es troba única i exclusivament en la violència física, sinó que és només la darrera conseqüència dels sistema patriarcal en que s'organitza la nostre societat.


Alhora es va simular el cos d'una dona al terra de les places, en
representació d'un homicidi, i es van repartir octavetes amb el manifest de la convocatòria de les organitzacions de l'esquerra independentista per aquest any. També es van enganxar els cartells de la concentració convocada pel mateix 25.

 

 

 

Concentració i performance a Vilanova i la Geltrú

 

 

 

Xerrada a Sants

 

El passat 30 de novembre tingué lloc al CSA Can Vies un acte coorganitzat per l'Assemblea de Joves de Sants (CAJEI) i l'assemblea de Maulets de Sants entorn algunes qüestions de gènere. Cal destacar que és el primer acte organitzat conjuntament per ambdós col·lectius de joves des de les seves respectives aparicions al barri i va estar motivat, en part, pel buit de coneixement detectat entre la militància, que va fer necessari el contacte amb els Joves per l'Alliberament Gai (JAG) i la Guerrilla Travolaka treballar davant de temes com la relació sexe-gènere o la transsexualitat.

 

Volem expressar la nostra satisfacció davant la resposta de la setantena de persones que van omplir la capella del CSA, van escoltar les exposicions de les ponents i van participar del debat posterior. Segons el membre del JAG, “ existeix una presumpció d'heterosexualitat, és a dir, tothom és heterosexual fins que no es demostri el contrari, i això és més greu entre joves, ja que la joventut és una època molt difícil ” i “ veiem com la homosexualitat està acceptada en locals on de la discriminació se'n fa un negoci ”. Des de la Guerrilla Travolaka se'ns va informar que:” les identitats són canviants, estratègiques. A partir del sexe s'assumeix una identitat excloent de forma que es creen categories tancades ”, “ parlem d'eufòria de gènere en contraposició al concepte mèdic de disfòria de gènere ”.

 

Va ser un bon exercici de reflexió i treball, important també perquè creiem que l'Esquerra Independentista i els moviments socials tenen en un segon pla aquesta qüestió i arran d'aquesta xerrada els assistents es plantejaran com incorporar aquests aspectes al seu discurs. Això, de retruc, permetrà un apropament entre aquests col·lectius que tracten temes específics i col·lectius o organitzacions polítiques que tracten una varietat de temes més alta.

 

Debat sobre rols a Cassoles

 

Un cop més, els estudiants de l'IES Montserrat han demostrat el seu compromís per eradicar els problemes que arrossega la societat catalana. En aquesta ocasió, l'AJ Cassoles, juntament amb el nucli del SEPC, hem organitzat, en motiu del Dia Internacional contra la violència de gènere, un debat obert per tal de posar sobre la taula un conflicte manifest en tots els àmbits de la nostra societat, i que en afecta a totes i tots de forma transversal. Hem conclòs el debat marcant-nos unes fites, col·lectives i personals, que creiem imprescindibles assolir per tal d'acabar amb el sistema patriarcal en l'àmbit públic, privat i domèstic.

 

 

Actes a Cardedeu

 

El passat 25 de Novembre vam celebrar la diada contra la violència de gènere a Cardedeu. La jornada va ser organitzada conjuntament per aDONA't i l'Assemblea de Joves de Cardedeu - CAJEI. Els actes es van iniciar amb la realització d'un mural de denúncia de la violència de gènere el dia 24 de Novembre. El dia 25 vam començar la jornada amb un dinar a base d'escudella i carn d'olla a la Plaça Sant Corneli en què hi assistiren una seixantena de persones. Tot seguit es va representar una performance i es féu la lectura del manifest. Finalment, vam acabar guadint de les cançons del cantautor vallesà Albert Hirujo a l'Ateneu Popular de Cardedeu.

 

 

CAJEI. Coordinadora d'Assemblees de Joves de l'Esquerra Independentista

copyleft 2004

- deal7